|
meturk
|
|
| Mesaj sayısı: 765 |
| Kayıt: 02.04.2007 |
Durumu:
|
|
18-07-2007 09:10
Onca beğendiğim Bülent Ortaçgil beni şapşal bir gazeteci sanıyor. Çünkü plak şirketi ADA Müzik ona bir saygı sunumu olarak hazırlanan iki bölümlük ‘‘tribute’’ albümünün bana ancak bir kısmını gösterdi. Üstelik ‘‘kasete çekerek’’ gönderilen bu albümün bir devamı olduğunu da söylemedi! Konuşma boyunca Bülent Ortaçgil’in karşısında tembel lise öğrencileri gibi ezilip büzüldüm ama sağolsun o mesafeli nezaketiyle beni utandırmadı...
Hepsini ezbere bildiğim Bülent Ortaçgil şarkılarını başka başka seslerden, başka başka yorumlardan dinlemek bir tuhaftı... Kimi Bülent Ortaçgil’in dünyasının çok uzağına düşmüş, kimi çok benzeyen kimi de ikisinin arasında kalmış tam onbir şarkı ve şarkıcı (meğer yirmiiki taneymiş!) Bülent Ortaçgil’e hürmetlerini sunuyordu. Ustanın şarkılarını yorumlayan ve birbiriyle pek alakası olmayan bu isimler belki de sadece onun hatırına böyle bir albümde yanyana gelebilirdi... Bülent Ortaçgil isminin tılsımı onu sevenleri sevmemizi gerektiyorsa, onun şarkılarını söyledikleri müddetçe severiz!
Albümü nasıl buldunuz?
- Bana verilmiş karşılık bir hediyeyi eleştirmek doğru olmaz.
Şarkılarınızı başkalarından duymak sizde nasıl geldi?
- Tabii ki bütün şarkılar için bir şaşkınlık duygusu taşıyorum tabii.
Bu şaşkınlık bir miktar da olsa hayalkırıklığı içeriyor mu?
- İçerse bile bunu söylemem mümkün değil. Yani sen ihtiyacın olan lafı benden duymak istiyorsun ama ben onu söylemem sana. Bu projenin kapsadığı incelik ve keyif karşısında çok ufak bir şey bu!
Türkiye’de ilk kez bir sanatçı için ‘‘tribute’’ albümü yapılıyor değil mi?
- Daha önce Selmi Andak ve Müzeyyen Senar için yapılmış çalışmalar var ama Batılıların tribute dedikleri anlamda ilk demek doğru. Bunun ilk olmasından özel bir keyif almadım, benim için yapılmasından aldım.
Nasıl bir keyif bu?
- Şimdiye kadar yaptığım albümlerdeki başarı ölçüm onların uzun bir yaşıyor olmalarından ibarettir, ticari anlamda başarılı bir insan değilim, çok şöhretli bir adam da değilim. Buna rağmen müzisyenlere gidip beğendiklerini sorsanız söyleyecekleri üç isimden biri benim. Müzisyenler beni sever, çünkü para için şöhret için değil kendime özgü koşullar için müzik yaptım. Bu yüzden müzisyenlerden gelen bu albüm müzik hayatım boyunca aldığım en iyi armağan diyeyim sana.
Şarkılarınızı seslendirenler albümü ‘‘armağan’’ dışında övgü, destek, saygılar sunmak gibi sözcüklerle tanımlıyorlar...
- Tabii ki bir destek, çünkü bu insanlar bir karşılık beklemeden albüme katıldılar. Benim onları ticari anlamda kullanmayacağımı da biliyorlardı.
‘‘Bülent Ortaçgil İçin Söylenmiş Bülent Ortaçgil Şarkıları’’ albümü yapma fikri nasıl doğdu?
- ADA Müzik önerdi, listeler yapıldı. Aslında bu projenin içinde 22 kişiden daha fazla insan vardı ama olmadı.
Peki bu sayı neden azaldı?
- Arkadaşların çoğu başka şirketeler bağlı insanlar dolayısıyla sadece onların gönlüyle olacak bir iş değil bu. Bazı şirketler projeyi anlamadılar ya da o insanların ‘‘managment’’ı açısından hatalı buldular.
Kimlerdi projede yer almak istedikleri halde katılamayanlar?
- İsimlerini söylemek doğru olmaz.
Şarkılarınızı söyleyenler arasında nasıl pay ettiniz?
- Genellikle insanlar kendileri seçtiler, bazı arkadaşlar benden öneri beklediler, bazıları benim çalmamı istediler. Onlardan biri de Sezen Aksu. Seçilen bir şarkının başka biri tarafından seçilmemesi için de bir koordinasyon yapıldı. ‘‘Benimle Oynar mısın?’’ dışında şarkı seçimiyle ilgili bir sorun yaşanmadı.
Herkes ‘‘Benimle Oynar mısın?’’ı mı söylemek istiyordu?
- Bu şarkıyı baştan bir sürü insanla birlikte söyleyelim diye düşündük ama proje gelişince bu işin güçlüğü ortaya çıktı. Diğer şarkıları bile iki yılda kaydettik, 22 kişiyi aynı şarkı için aynı gün stüdyoya sokmak mümkün olmadı ve ‘‘Benimle Oynar mısın?’’ açıkta kalan bir şarkı pozisyonuna düştü. Diğer insanlar şarkılarını seçmiş ve kaydetmiş oldukları için de Zuhal Olcay söyledi.
Albümde şarkı söyleyenlerin kimi çok ünlü, kimi pek tanınmıyor, kimi popüler şeylerle kimi cazla ve rock’la uğraşıyor ama insanlar statüleriyle değerlendirilmedi. Sezen’e, Sezen Aksu diye 2 milyarlık, Mor ve Ötesi’ne 2 milyonluk stüdyoda kayıt yapılmadı, herkes eşit şartlarda çalıştı.
Albümün bir klibi olacak mı?
- Olamaz çünkü bir şarkıyı ve ismi öne çıkarmak diğerlerine haksızlık olur. Sadece NTV’de albümün çıktığını anlatan bir reklam gösterilecek.
Hürriyet Gazetesi
|