E-Posta:  
Şifreniz: Beni hatırla
.
  Arama

.
  Son 10 Üye
  » Ki1li_Shey
  » mls-seboistt
  » turock666
  » blackk
  » giLraen
  » tepki
  » kovadogs
  » blackdewil...
  » death_rock
.
  Son 10 Başlık
» Feridun Düzağaç ve Derman Dizisi

» dostsuzluk

» Slipknot Psychosocial Video Klibi

» Gece Yolcuları ile Gecenin Sesi 21 Temmuz 2008 Programı

» Gece Yolcuları Yeni Klip : İhtimal

» O Benim !...

» Foo Fighters konserinden parçalar...

» Kocaeli (İzmit) Buluşmaları

» BOMM...

» Metallica Death Magnetic Albüm Kapak Resmi

.

Bölüm » Zakkum
 • Zakkum - Derggi Röportajı
Durumu: Offline
20-12-2007 00:37
99 senesinden bu yana Raindog ismiyle Ankara, İstanbul ve çeşitli yerlerde konserler verdiniz ve Zakkum adını alarak albümlendiniz. Öncelikle neden Zakkum ismini tercih ettiniz bunu sormak istiyorum.

Cem: Zakkum ismini uzun bir süredir Raindog isminin yanında parantez içinde de olsa belirtiyorduk zaten.. 2004 senesinde Zehr-i Zakkum isimli şarkımızı besteledik, ki bestelediğimiz üçüncü şarkıdır Ah Çikolata ve Ağlat Beni`den sonra… İsim, o andan itibaren bir alternatif olarak kafamızda belirdi. Albüm yapma sürecinde, Zakkum ismini bir kenara bırakıp, başka isimler de aradık, üzerinde düşündük. Kafamızdaki alternatiflerden biri de “Dogma” ismi olarak şekillendi fakat sonradan o ismi de fazla karanlık, kasvetli ve grubun imajına uygun bulmadığımıza karar verdik ve Zakkum ismine geri döndük. Bu konu üzerinde de artık çok fazla düşünmemeye karar verdik, zira Türkçe`de o kadar çok kelime var ki, belli bir noktadan sonra başka birşey düşünememeye başlıyorsunuz.

Yusuf: Zakkum, cehennemde yetiştiğine inanılan, cennete girmesi yasaklanmış bir çiçek… Aynı anda iyileştirici ve zehirleyici olma özelliklerine sahip…. Kelime anlamı olarak bize fazlasıyla ironik geldi. Ağızda da güzel tınladığını farkettik. Raindog ismine gerek biz, gerekse de bizi takip edenler fazla alışık olduğu için, biz de alışmakta bir hayli zorlandık ilk başlarda…

Albüm çıktığından bu yana aldığınız tepkilerden memnun musunuz? Hiç kötü bir eleştiri aldınız mı?

Yusuf: Elbette kötü eleştiriler de alıyoruz. Diğer türlüsü, anormal olurdu. Önemli olan nokta, gerek iyi gerekse de kötü olan eleştirilerin çok uçlarda olması… Arada kalmış, orta karar eleştirilere rastlamamamız… Bu da, dikkat çekici ve kayıtsız kalınmayan bir çalışma ortaya koyduğumuzu gösteriyor. Tıpkı grubun isminin demin açıkladığımız anlamında da olduğu gibi, bazılarını zehirlerken, bazılarını da iyileştiriyor demek ki… Hiç alışık olunmayan bir iş yaptığımızı biliyoruz. Bırakalım önce insanların şaşkınlığı bir geçsin…

Cem: Bir diğer önemli nokta da, Raindog olarak 1999 senesinde aynen bugünkü imaj, sahne anlayışı ve mantıkla seyirci karşısına çıktığımızda da, gelmiş olan eleştirilerin gene kutuplarda olmasıydı. Bizi bugün şehir şehir peşimizden takip eden dinleyicilerimizin de bazılarının ilk tepkisi, şaşkınlık ve hemen ertesinde negatif yorumlarda bulunmak olmuştu. Sonrasında illüzyonu çözdüler ve bize kayıtsız şartsız bir sevgi beslemeye başladılar.

Seyyal Taner ve Teoman`la düetiniz var albümde. Özellikle Seyyal Taner`le buluşma fikri nasıl ortaya çıktı? Seyyal Taner`le çalışmak keyifli miydi?

Yusuf: Seyyal Taner`le çalışmak, tabii ki keyifliydi. Ama asıl Teoman`la yaptığımız düet, bize fazlasıyla keyif verdi. Teoman`ın tüm projeye verdiği genel desteği de gözardı edemeyiz. Konu üzerine söylenecek çok fazla şey yok aslında… Bize ait bestelerin, böyle iki müzisyende ses bulması, şüphesiz ki mutlu edici…

Sahnedeki duruşunuz çok farklı? Tarzınız konusunda etkilendiğiniz birileri var mı? Sahnede görsellik sizin için ne kadar önemli?

Yusuf: Sahnedeki görselliğin önemi üzerine cevaplar verdik.. Müzikal becerinin görsel duruşla birleştiği ve iki faktörden herhangi birinin daha önemli olmadığı bir tanımın karşılığı olarak Zakkum ortaya çıktı.. Daha doğrusu 99`da Raindog bu mantıkla Ankara`da ortaya çıkmıştı.. Sahnede durduğunuz sürece insanların beğenisini hiç umursamamak nasıl bir mantıktır biz buna hiç anlam veremedik… Konserinize gelenlerin sizi arkasını dönerek izlediğini hayal edin, kendinizi eşya gibi hissedersiniz ve bu bence çok dramatik bir durum.. Kastettiğim şey sadece kıyafetlerin şık olması değil burada.. Şarkı aralarında interaksiyonu sağlayacak bir şov da sunmak.

Şu Placebo`ya benzeme durumuna gelmek istiyorum. Bu yorumlara nasıl bir cevap vereceksiniz? Etkilenmek, benzemek, tarzınızdaki özellikler. Bunlar olabilecek birşeyler ve sizce neden taklitmiş gibi duşunmektense değişik bir tarz olarak nitelendirmiyorlar?

Cem: Sanırım iki ayrı sebepten kaynaklanıyor bu yorumlar.. Birincisi, sahnede makyaj yapıyoruz, ki Placebo elemanları henüz dünyaya bile gelmemişken, bu zaten yapılan birşeydi.. David Bowie gibi adamlar tarafından… İkincisi de, Yusuf`un Brian Molko`ya olan fiziksel benzerliği… Ki bu konuda, ne yapılması gerekiyor, onu anlamıyorum. Benzememek için plastik cerrahiye mi girsin? Bırakın, müzik tarihini 10-12 seneden ibaret sananlar, benzetmeye devam etsinler.. Bizi çok da rahatsız etmiyor açıkçası...

Rock müzikte varolan bir boşluğu doldurduğunuza inanıyor musunuz?

Yusuf: Türkiye için evet.. Türkiye`de rock müzik yapanlar, işin görsel kısmını genellikle ikinci-üçüncü plana atma, hatta tamamen yok sayma eğiliminde olagelmişler bugüne kadar… Birkaç istisnayı saymazsak… Biz, insanlara bu işin sadece kulağa değil, aynı zamanda göze de hitap edebileceğinin, sadece pop müzikte değil, rock müzikte de olabileceğini hatırlattık. Aslında gelen eleştirilerin, bir kısmının kaynağını da bu oluşturuyor. “Rockçı adam paspal olur hocam” mantığı, yavaş yavaş silinmeye de başlıyor artık… Bakın ilk albümlerinde “yırtık kot-soluk renkli tshirt” olarak gördüğünüz bazı gruplar, ikinci albümlerinde belden oturtma gömlek giymeye, boyunlarına fular takmaya başladılar. Ki biz, 99 senesinden beri taşıyorduk bu görsel anlayışı… “Erkek de estetik giyinebilir, bundan cinsel bir çıkarım yapmak da, dangalaklığın daniskasıdır” mantığını başkalarına da öğretmeye başlamışız demek ki… Ne mutlu bize…

Albümde sizin hit parçalarınız hangileri?

Yusuf: Bu tür yönlendirmeler yapmak istemiyorum. Hepsinin farklı anıları var bende..

Cem: Ben de 12 şarkının içinden asıl ve üvey evlatlar olarak ayrımlara girmek istemiyorum. Ama yazdığım şarkı sözleri arasında, “Yaralısın” şarkısının benim için ayrı bir yeri olduğunu söyleyebilirim.

"Etiler rockçısıyız"sözüne bir açıklama yapacak mısınız? Çok konuşuldu bu söz…

Cem: Çok konuşuldu, çünkü çok geniş bir kitleye seslenen bir yayın organıyla yaptığımız bir röportajın, çarpıtılmış ve mutasyona sokulmuş bir cümlesiydi o… Bize albüm satış grafiği hakkında sorulan soruya “Etiler`de çok fazla albüm satıldığını, genel satış tablosunda farkedince, çok şaşırdık. Demek orada da rock müziğe meraklı bir kitle varmış ve biz de onlara ulaşabilmişiz” gibi bir cümle kurduk. Röportaj, ertesi haftasonu “Etiler Rockçısıyız” şeklinde bir manşetle tam sayfa olarak yayınlandı. Kesinlikle kurmadığımız ve kurmamız için bir sebep de olmayan cümle, bizim ağzımızdan yazıldı ve kızılca kıyamet koptu. Koptu ama boş yere koptu…

İkinci klip hangi parçaya çekilecek. Sizin tercihiniz doğrultusunda mı karar vereceksiniz, dinleyenlerinizin mi?

Yusuf: İkinci klip, “Ahtapotlar” şarkısına çekilecek gibi görünüyor. Ama son dakika değişiklikleri her zaman olabiliyor tabii… Forumdaki anketleri gözardı ediyor değiliz.. Bir arkadaşın fikrini dinlercesine önem veriyoruz orada yazılanlara.. Ama son karar, gene bize ait… Aklımıza çok farklı birşey eserse, onu yaparız.

Konser programınız nasıl? Şimdilik belirli tarihle var mı? (Mayıs ayı)

Cem: Konserler devam ediyor tabii… Ama asıl önemlisi, Nisan ve Mayıs aylarında ilk İzmir konserlerimize çıkacağız. Konserler, Teoman`la birlikte Ooze Venue`de gerçekleşecek… Tarihleri 27 Nisan ve 25 Mayıs..

İnternetle aranız nasıl? Daha çok ne için interneti kullanıyorsunuz?

Yusuf: Müzik ve haber sitelerini takip ediyoruz. Benim forumlarla aram çok iyi değil şahsen… Grupla ilgili yorumlarını muhatap alıp okuduğum birkaç site var tabii ama teker teker isim saymak istemiyorum.

(Yusuf Demirkol&Cem Senyücel - Derggi)

Cevap Yaz

Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

rockturk.com © 2006  

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z