Wes Montgomery * Impressions (John Coltrane)
Talkin’ Verve: (Roots of Acid Jazz * 1996 Verve)
Özgün LP Kaydi(1965)
Montgomery (g), Wynton Kelly (p), Paul Chambers (b), Jimmy Cobb (d).
Cem Aksel: (Biraz dinledikten sonra) Wes Montgomery galiba. Montgomery için özel bir sey söylemeye gerek yok.üç beş tane iyi gitaristten biri. Ben ayrica Pat Martino’yu severim. Yalniz bunun stüdyo kaydi yeniymiş gibi geldi
Serdar Karabati Eski kaydin yenilenmis basimi.
Cem Aksel: Tamam. Hatta Şimdilerde eski kayitlarin üzerine yeniden çaliyorlar. Charlie Parker’in kayitlarindan böyle bir albüm yapmislar sanirim. Parçayi biliyorum... Coltrane’in bir parçasi vardir, Impressions. Ancak ben Bill Evans’la başlayip Keith Jarrett’la devam eden açik tarzlaridaha çok seviyorum.
Tony Williams * City of Lights
Native Heart * 1990 Blue Note
Williams (d), Wallace Roney (tpt), Bill Pierce (s), Mulgrew Miller (p), Ira Coleman (b).
Cem Aksel: Bu parçayi daha önce duymadim. Tony Williams bu, Swinginden rahatlikla çikartiyorum. Kendi CD’siyle trompet Wallace Roney olabilir. Köseli çaliyor Roney. Bir söylesisinde okumustum, Miles’in Tony Williams’li grubundan çok etkilenmis oldugunu söylüyordu Roney. Buradaki konserde de zaten çok uzun bosluklar birakiyordu Tony Williams’a. Bu bosluklar da mütemadiyen bir tansiyon yaratiyor. Son zamanlarda hiç dinlemedim Tony Williams’i aslinda, ama özellikle Miles Davis grubundaki tonunu, enerjisini ve fikirlerini çok severim. Daha sonra biraz sentetiklesti. Genelde tüm davulcular da zaten eski dönemini daha çok be€enir.
Steve Coleman and Five Elements * Ain’t Goin’ Out Like That
Rythm People * 1990 BMG Novus
Coleman (as), James Wiedman (p, synth), David Gilmore (g, gsynth), Dave Holland (b), Marvin "Smitty" Smith (d, perc)
Cem Aksel: (Biraz dinledikten sonra) Davulcuyu Marvin Smith’e benzettim.
Serdar Karabati: Nasil anladin Smith oldu€unu?
Cem Aksel: Tanidigim davulculari zamanlamasindan çikartiyorum daha çok. Her davulcunun kendine has bir seyleri vardir, örnegin kick ve trampet üzerinde. Bir de tonundan çikartiyorum tabii. Marvin Smith perküsyon takimi da kullanirdi, kuka falan. Mark Johnson da öyle, hi-hat de€il de kuka kullaniyor. (Daha sonra) m-base ekolünden olmalarini seviyorum. Mesela bu parçanin yayinlanmamis baska bir kaydini dinlesek bambaska bir sey duyabilirdik. Çok zor müzik
. Chad Wackerman * Hidden Places
Forty Reasons * 1991 CMP
Wackerman (d), Allan Holdsworth (g), Jim Cox (p, keyb), Jimmy Johnson (b).
Cem Aksel: Okullu bir davulcu gibi tinliyor. Bütün okullarda besli grup hikayeleri falan çalisiilir, son on yilda çikan seyler. Böyle davulculari her zaman seviyorum, ritmik cümle yapiyor sürekli. ( Daha sonra) Gitarist Allan Holdsworth. Davulcu Gary Husband’i bilirim onunla çalan, sonra Level 42’ya girdi. Ayrica kendi albümü var, tesadüfen arabada radyoda dinledim, baya›ihoŞ birŞeydi.
Serdar Karabati:Gary Husband de›il.
Cem Aksel: Chad Wackerman o ziaman. O da pop albümlerinde çaliyor baya›
Tribal Tech * Fight the Giant (David Goldblatt)
1991 Relativity
Scott Henderson (g), Gary Willis (b), David Goldblatt (keyb), Joey Heredia (d), Brad Dutz (perc).
Cem Aksel: Son zamanlarda çok takip etmedigim bir tarz bu. Bunlar hep yetmisli yillardaki funk etkisini tasiyor gibi. Tower of Power falan. Davulcuda kesin o dönemden bir etkilenme var, (daha sonra), su anda ne yapmaya çalistiklarini anlamiyorum. Tribal Tech’e benzettim. Davulcu Joey Heredia olmasi gerekir. Bunlar biraz müzisyenlerin kendileri için belli problemleri çözmek için çaldiklari Şeyler. Davulcu olarak ne yapmişlar diye dinlerim. Ama evde dinleyince müzik gibi gelmiyor. Çok zor tabii bunlari çalmak, müzisyenler çok yüksek. Yine de jazz fazla yazili çizili oldu€u zaman caz, biraz bozuluyor gibi.
Serdar Karabati