E-Posta:  
Şifreniz: Beni hatırla
.
  Arama

.
  Son 10 Üye
  » soloist
  » MeLeKimSi
  » redindark
  » Boy_Rock
  » metoboy_1
  » -freddie-
  » manyax_rock
  » aksi
  » zoMbistyle
.
  Son 10 Başlık
» Simple Plan Hakkında...

» The Rasmus Türkiye Turu

» 2008 yılının en hatalı filmleri

» Badem’in Üçüncü videosuna Mehmet Turgut imzası…

» Hayko’dan bir yeni video, bir de konser projesi haberi

» Hayko Cepkin Eurovision için ne dedi?

» Trubadoor - Dinle Video Klibi

» Lamb of God Yeni Albüm : Wrath

» Bu parçayı söyleyen kim Lütfen yardım...!!!!

» Rüya - Yanında Klibi

.

Bölüm » Anima
 • Anima Grubu, Alternatif Rock Müziğinde İlk Albümleriyle Patlama Yaptı Ama... ( Yeni Asır Gazetesi - 28 Mart 2006 )
Durumu: Offline
23-09-2007 15:02
Dördü de, simetri ve düzen hastası

Rock müziği yapan bir gruptan beklenmeyecek pek çok özelliğe sahip olan grup, çok önemsemediği alışverişi bile çoğu zaman birlikte yapıyor. Düzen konusunda en çok üzerinde durdukları ise, müzik albümlerinde istediklerini anında bulabilmek

Hızlarına yetişmekte zorlandığımız bir grupla birlikteyiz bu hafta. Daha ilk albümleri ile müzik listelerine girdiler ve üst basamakları zorluyorlar.
Hem yaptıkları müzik hem de giyim tarzlarıyla 7’den 70’e herkesin ilgisini çekmeyi başaran "Anima", her şeyiyle geçmişi günümüze taşıyan izler barındırıyor.
Alternatif rock müziği guruplarından biri olan "Anima" ilk albümleri "Animasal", birliktelikleri, hiç bilmediğiniz yönleri ve modaya bakışlarına ilişkin sorularımızı yanıtladı:

* İlk albümünüz ve hayli ses getirdi... Böyle bir sonuç bekliyor muydunuz?

SEVİNDİRİCİ DURUM
MURAT: Tabii ve kendi adıma sonuçtan çok memnunum.
EKİN: Dinleyici hoşlandı albümden. Ama Önemli olan sahne performansı sonucunda ortaya çıkacak sonuç ve dinleyicinin tepkisidir bence.
* Şimdiye kadar birçok ünlü mekanda, festivaller ve üniversite şenliklerinde yer almışsınız.. Albüme geçiş nasıl oldu?
MURAT: Grup kuruluduğundan konu gündemdeydi aslında. Kendi şarkılarımızı oluşturdukça, dinleyenlerin yoğun talepleri albümü hep gündeme getirdi.
EKİN: Evet, grup oluştuğundan beri festivallerde de kendi bestelerimizi çalıyorduk. Zaman geçtikçe besteler çoğaldı ve onları bir CD’de toplamayı düşündük.

İLK BULUŞMA
* Grup nasıl oluştu?
CEYLAN: Öğrenciydik.
EKİN: Ben Y.T.Ü.Sanat Tasarım Fakültesi’nde davul, Murat bas gitar, Tunçay kompozisyon eğitimi alıyordu. Ben önce Akademi İstanbul, sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde batı müziği yapıp bizimkilerin yanına gittim; Y.T.Ü. Sanat Tasarım Fakültesi’nde müzikoloji eğitimine başladım.
Anima; 2000 yılı sonunda kuruldu. Tunçay bir doğum günü partisinde bana "Yağmurla Gelen"i çaldı. Ben de ona-albümdeki halinden çok farklı bir "Kızılderili Ruhu" seslendirdim. Sanırım sesimi ilk kez o gün dinlemişti. Bana birden "Hadi Ceylan, beraber müzik yapmalıyız!" dedi. Birlikte pasta tabaklarını yıkarken Anima’nın temelleri atıldı (gülüyor).
Sonra gruba şahane iki müzisyen; Ekin’le Murat dahil oldu ve o günden bugüne dek müziğimizi paylaşmak için çeşitli organizasyonlarda performanslar gerçekleştirdik.
* Grup içinde birbirinize taktığınız isimler var mı?
CEYLAN: Ekin’e "Ekinox", Tunçay’a "Tunçay-san", Murat’a "Muratis" deriz...
* Anima kimin fikriydi?
MURAT: Tunçay’ın...
* Peki "Anima"nın anlamı ne?
TUNCAY: Latince karşılığı "ruh" ama müzik terimi olarak "derin bir his vererek çalmak" anlamına geliyor "anima" kelimesi.

MODAYA BAKIŞ
* Kıyafetleriniz de çok beğeni topluyor... Tercihleriniz müziğinizin bir yansıması mı?
CEYLAN: Müziğin, hayatımın her alanına olduğu gibi, örtünmeme etkileri de var tabii. 60’ların öncü ve rahatlık yanlısı ruhunun, sanatın her dalına yaptığı etki, sanıyorum ki o dönemin moda tasarımcılarına da yansımış. Tercihim 60’lar... 80’ler ise moda tarihi açısından unutulması gereken bir dönem bence (gülüyor)...
MURAT: Tercihlerimin müziğimin yansıması olduğunu düşünmüyorum.
EKİN: Bilmem ki... Ben de müziği düşünerek kıyafet seçtiğimi sanmıyorum. Pek umurumda değildir, giyim kuşam.
* Peki ne tarz kıyafetlerin sizi yansıttığını düşünüyorsunuz?
MURAT: Rahat!
EKİN: Rahat, ferah, renkli.
* Hangi renklerle renkli?
MURAT: Mavi, beyaz ve yeşille...
EKİN: Aslına bakarsanız ben renk uyumsuzluğunu seviyorum...
* Ya sen Ceylan?
CEYLAN: Renkler benim için çok önemli, ancak hissiyata göre değişiyor. Gri ve pembe yan yana geldiğinde gözlerimin algısıyla oynadığından pek severim ikisinin uyumsuzluğunu.
* Aksesuvarlarla da aranız iyi gördüğüm kadarıyla...
MURAT: Evet... Benim tercihim şapka ve kolyedir daima.
EKİN: Benim onlarla aram yok pek.
CEYLAN: Kendim yapıyorum bazılarını. Ya da annemin, babaannemin eski takılarını takıyorum...

MİNİK SIRLAR
* Alışverişle aranız nasıl? Birlikte alışverişe çıktığınız oluyor mu?
MURAT: Pek iyi değil (gülüyor)... Ama bazen beraber alışveriş yaptığımız da olur...
EKİN: Alışveriş listem daha çok albüm üzerinedir. Genelde tek başıma yaparım.
CEYLAN: Sahaflara gideriz birlikte, en son birkaç gün önce gittik hatta.
* Peki takıntılarınız var mı?
MURAT: Kesinlikle "simetri ve düzen" diyebilirim.
EKİN: Müzik arşivimde istediğimi hemen bulmak, düzen sağlamak (gülüyor)...
CEYLAN: Saymakla bitmeyecek fobilere sahibim...
* Zamanda yolculuk yapma şansınız olsa ilk tercihiniz ne olur?
MURAT: Doğduğum tarih..
CEYLAN: Bilemiyorum. Durmadan gezerdim; geçmiş, gelecek...
EKİN: Ben de zaman makinesinin icad edildiği tarihe gitmek isterdim.

DİNLEDİKLERİ
* Beğendiğiniz müzik gruplar?
MURAT: Radiohead, Meshuggah, Pink Floyd, Björk, Mr. Scruff...
EKİN: Ceylan sayesinde Matmos’u duydum. Beğendim. Son zamanlarda kulağımdan bırakamadığım Avishai Cohen adlı şahıstır bu soruya cevabım.
CEYLAN: Björk, Meredith Monk, Miles Davis, Laurie Anderson, Ursula Rucker, Girija Devi, Eivind Aarset, Bugge Wesseltoft, Ornette Coleman, Neşet Ertaş... Son zamanlarda Aynur.
* Müzik dışında neler var hayatınızda?
MURAT: Okul...
EKİNOkul, bisiklet ve "olabildiğince kitap"...
CEYLAN: Yazı yazmak, kitap, tiyatro, sinema ve okul...

Alternatif Rock patlaması, Mor ve Ötesi’nin eseri
* Albümünüzün özel bir dünya olduğunu söylüyorsunuz. Neler var bu dünyada?
MURAT: Karanlık, aydınlık, yol, tin, ruh.
EKİN: Dinleyicinin kendisine dair de birçok şey de var aslında...
* Alternatif rock’ın bir anda patlama nedeni ne sizce?
MURAT: Bence Mor ve Ötesi...
EKİN: Bence Mor ve Ötesi ile alakalı değil. Bu bir Popun çok genişlemesiyle ve düşmesiyle ilgili olabilir, diye düşünüyorum. Sıkılan insanlar falan... Dönemsel durumlar. Değişir...
CEYLAN: Ben de sadece Mor Ve Ötesi’nin eseri olduğunu düşünmüyorum bu gelişimin. Çok sevdiğimiz bir grup ancak öyle çok isim var ki bu çıkışa katkı sağlayan.
Rock müzikte aynı durum 1996 yılına baktığınızda da gözlemlenebilir. O yıllarda da plak şirketleri birçok gruba yatırım yapmıştı.

KISIRDÖNGÜ
Bir de pop müzikte Ekin’in dediği gibi bir kısırdöngü yaşanıyordu. Ancak bazı iyi gruplar kalıcı oldu, sadece rock patlamasını fırsat bilen, köklü olmayan, sahte grup ve isimlerin çoğu silindi... Bu süreç sanırım bu dönemde de yaşanacak.
* Peki kalıcı olmayı nasıl başaracaksınız?
MURAT: Samimi olarak...
EKİN: Kısmet!
CEYLAN: Bizim uğraşı alanlarımız içinde kalıcı olmaya çabalamak yok, uğraşımız; durmadan üretmek ve dinleyiciler bizi dinlemeye devam ettikçe buradayız. Kalıcılığı sağlamak yolu nerelerden geçer bunları bilmiyorum ancak bunu başarmış insanların hayatlarına yarattıkları eserleriyle çizikler atmış bütün sanatçılara saygılarımı sunuyorum.

KİM BUNLAR?
EKİN CENGİZKAN: Grupta davul çalıyor. 1982’de Ankara’da doğdu. Ortaokuldan beri müzik yapıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Müzikoloji Bölümü son sınıf öğrencisi. Bisiklete binmeye çok meraklı. Bir de caza. İstanbul Caz Festivali’nde de çaldı.
TUNCAY KORKMAZ: 1978’de İstanbul’da doğdu. Dayısının aldığı saz ile müziği sevdi. Diş Hekimliği Fakültesi’ni bırakıp müzik okudu. "Hayatımı müzik ve başka bir şey diye ayıramayacak noktaya geldim. Ne yapıyorsun müzik dışında derseniz, gerçekten bilmiyorum" diyor.
MURAT ÇOPUR: 1977 Afyon Dinar doğumlu. Isparta’da kimya okurken bas gitarla tanıştı ve İstanbul’a yerleşerek Yıldız Teknik Üniversitesi’ne geçti.
Anima ile sokak müziği yaparken tanıştı. Maket trenlere ilgisi var.
CEYLAN ERTEM: Grubun solisti. 1980, Adapazarı doğumlu. 17 Ağustos depreminden sonra İstanbul’a yerleşti. Yıldız T.Ü. Sanat Tasarım Fakültesi Müzikoloji Bölümü’nde okuyor. Yazmaya da çok meraklı. Yükseklik, açık alan ve kalabalık fobisi var.

RÖPORTAJ: MÜJGAN KULLE

Cevap Yaz

Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

rockturk.com © 2006  

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z