|
|
23-09-2007 14:53
Boğaziçi Üniversitesi Sınırsız Müzik Günleri çerçevesindeki ’grupların savaşı’nda zafer alt’ın oldu. grubun vokalisti orkun tüzel ile müzikleri üzerine konuşup telden tele gezdik..
radyo boğaziçi’nin ’9. sınırsız müzik günleri’ kapsamında düzenlediği "battle of the bands" amatör müzik grupları yarışmasına, bu yıl türkiye genelinde 22 grup katıldı. seslendirdikleri tüm parçalar kendi eserleriydi. çimlere yayılmış öğrencilerin izlediği grupların en başarılısı "alt"tı. "o gün siyah", "kırılgan melek", "aç kanatlarını" şarkılarını seslendireren grup birincilik ödülüne layık görüldü. alt, orkun tüzel (vokal & gitar), okan sargın (gitar & geri vokal), batu örçal (bas gitar) ve sertan soğukpınar (davul)’dan oluşuyor.
notaların sizin hayatınızdaki yeri?
sesleri sadece duymak istiyorum, onları notalar aracılığıyla isimlendirince işin sihrinin kaybolduğuna inanıyorum. yapılan müziğin türüyle de ilgili bir olay. orta derecede nota bilgim var ama ilerletmeyi düşünmüyorum.
müziğinizde mutluluğu nasıl ifade ediyorsunuz?
şarkılarımızda genelde mutluluk teması pek işlenmiyor. çünkü çoğunlukla kötü geçen saatlerden sonra, sadece kişisel rahatlama amaçlı yapılmış şarkılar bunlar.
genelde ne tür müzik dinlersiniz?
gruptaki bütün elemanlar birçok türü aynı anda dinliyorlar. mesela dışarı çıktığımda yanıma farklı türlerden birçok cd alırım. ruh halime göre dinlediğim müzik türü gün içinde sürekli değişiyor. bazı grupları evde dinleyemezken yolda hareket halinde dinliyorum. her müziğin yeri ve zamanı var. fakat illaki grup ismi isteniyorsa, alice in chains, pearl jam, duman, orbital, george benson diyebiliriz.
müziğinizi tek kelimeyle nasıl ifade edersiniz?
kırılgan.
neden?
hassas bir kişilik var şarkıların arkasında. kırılgan, değişken bir ruh haline sahip. balık burcu kısaca... hayatta olmayı acı çekmek olarak gören ama bir yandan da bundan zevk alan bir kişilik ve bir güzel yanı diğer grup elemanları da hemen hemen aynı yapıda..
uğurunuz var mı?
annemin bana verdiği bir kolye vardı. uğurlu olduğuna inanmasam da onu takarken kendimi güvende hissediyordum. bir ay önce tatilde kaybettim. onsuz da yaşayabileceğimi anladım.
kırılgan melek kim?
’kırılgan melek’ nisan ayında ölen alice in chains vokalisti layne staley. onun öldüğü günlerde tesadüfen benim de moralim bozuktu. dört beş gün hiç evden çıkmamıştım. ortaya böyle bir şarkı çıktı.
’siyah’ nasıl bir ortamda yazıldı?
bazı şarkılar bir gün içinde çıkarken bazıları bir iki haftalık bir süreç içinde yavaş yavaş gelişiyor, tamamlanıyor. bazıları da yarım kalıyor; bir kenarda bekliyor gelecekte ilgilenilsin diye. "siyah" bir günde çıkmadı ama yine de çabuk bitirdik. sözlerini evde yazdım. orta okul lise yıllarındaki halimi anlatıyor. "hep arkada oturduk, hep yalnızken mutluyduk biz, sonra biraz da gurur vardı. yaklaşmazdık, konuşmazdık". iletişim sorunlarından, bir şeyleri isteyip de yapamamaktan bahsediyor. şarkılar genelde yaşanmış olaylara dayanıyor. temelinde her zaman ’acı’ var ama ifade biçimi değişiyor. bazen sakin bir biçimde, bazen de depresif bir biçimde olabiliyor.
ilerisi için planlarınız neler?
ilk planımız albüm yapmak. büyük bir olasılıkla bunu gerçekleştireceğiz. daha sonra büyük konserler vermek istiyoruz. türkiye’de müziğimizi dinleyecek çok insan olduğunu düşünüyoruz. bunun dışında çok planımız yok. her şeyi zaman gösterecek.
"alt" ismi nasıl doğdu?
uzun süre grup ismi düşündük. aklıma alt ismi geldi ve beğendik. bir bakıma underground’ın türkçe’ye tercümesi ve alternatifin kısaltması olması hoşumuza gitti. çünkü piyasa olamayacak bir müzik yaptığımızı düşündük. ’alt’ isminin bunlar dışında bana biraz da ’ezilmiş insan’ psikolojisini çağrıştırdığını belirtmek isterim. tıpkı arabeskin temelinde olduğu gibi.
|